Zbudi me za 1.maj

Občutki, ko te predrami pihalna godba za 1.maj, so tako čustveno obarvani, tako edinstveni, da si zaslužijo nekaj pozornosti. Saj bi mi težko verjeli, da sem se le zaradi budnice, iz dopusta, vrnila dan prej. Menda ne občutim tega le jaz. To so spomini na otroštvo, ko so radovedne otroške oči kar zažarele ob takšnem prebujanju. Še vedno je tako, le da oči niso več otroške, otrok v meni pa še kako živ 🙂 Malo čez 5:30 jih zaslišim. Začnejo nedaleč stran. Me kar vrže pokonci. Odprem balkonska vrata, da jih slišim, vidim. Kar malo zmedena, ma veselje je očitno 🙂 Tu nima zgodovina nič zraven, le to, da sem hvaležna, da se je ta običaj, ali kako ga naj imenujem, obdržal. Ja, seveda, brez dogodkov iz preteklosti tudi običaja ne bi bilo. Želim, da to občutijo tudi naši otroci, njihovi otroci…naj se prvomajska budnica nikoli ne konča. Takšne navade ljudi zbližujejo, združujejo in tega dandanes nikoli ni preveč.

Seveda se velja spomniti začetkov praznovanja prvega maja, praznika dela. Sega v leto 1890, v Chicago. Boste rekli, spet ena zadeva uvožena iz Amerike. Ma to so bili le zametki. Mi smo ga začeli praznovati v začetku 20.stoletja, kot državni praznik pa je bil uzakonjen leta 1948. V številnih krajih so se ohranile prvomajske budnice, druženja ob hrani in pijači in postavljanje mlajev.

Deževni dan se tako začne nadvse obetavno. Nič več ga ne more pokvariti. Upam, vsaj 🙂
Preko spletne kamere hitro ugotovim, da pohod na Uršljo goro danes ne bi nudil večjih užitkov, vsaj kar zadeva razgleda. Megla je tako gosta, da se niti koče ne vidi. Sigurno tudi dežuje, mogoče celo sneži, saj kamera kaže -5,2 stopinje.
Tradicionalno kolesarjenje na Košenjak tudi odpovedano, prestavljeno za en teden. Kaj torej preostane? Vedno kaj 🙂 Najprej spečem ponarejene ržene hlebčke, zamesim kruh, spijem kavo v najboljši družbi, potem pa z Joy odtečeva 2,5 km. Meni je užitek teči po dežju, Joy malo manj. Ves čas se upira, tako da vztrajam le krajšo razdaljo. Na silo pač ne gre. Nič 🙂
Kaj pa vi?

Živel PRVI MAJ!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.