Ko greš na Tenerife in pristaneš na Maldivih

In kar naenkrat imam še jajca 😀

Za prvomajske praznike sem želela na Tenerife, na ognjenik El Teide, ki je najvišja gora v Španiji, najvišji vrh v Atlantskem oceanu in tretji najvišji ognjenik na svetu. Visok je 3.718 metrov. Pristala pa na Maldivih, kjer je najvišji vrh visok 2 metra 😀

Na Facebook-u sem imela nekaj vprašanj povezanih s Tenerifi. Kaj kmalu po objavi zacinglja telefon: “A pa ne bi ti raje šla z menoj na Maldive? Na Tenerifih sem bila namreč že dvakrat.” OK, pa grem na Maldive. Edino kar sem potrebovala je bil namreč popolni odklop. Zdaj, ali je to na Tenerifih ali na Maldivih, se mi niti ni zdelo tako pomembno. Finančno pa tudi ni pomenilo večje razlike.

Drugi dan, ko malce prespim, pa prvo vprašanje:”Ej, kje pa so Maldivi?” 😀 Sledi skromen odgovor: “Poguglaj!” Ata Google vse ve 🙂 Ni bilo pet minut, ko so me bile le še oči in ostanem odprtih ust: “Ej, ma to je pa pr Indiji, na pol poti v Avstralijo!! Tako daleč pa še nisem bila!” Hmm, in zakaj ne bi šla? Me kaj ovira? Nič. Torej, gremo 🙂 Turistična agencija Shappa ima za potovanje na Maldive ugodno ponudbo. Saj sva premišljevali ali turistična agencija da ali ne, vendar, glede na to, da so Maldivi muslimansko otočje, se nama je zdelo, da bo malce nerodno, če bi ženski potovali sami, sploh če želiva zaznati tudi življenje domačinov. In odločitev je bila kar prava. Skupina Shappcev z vodičko Darjo je bila res super. Če kar citiram iz njihove ponudbe na spletu:

“Enkrat mi je nekdo rekel: “Ko greš enkrat na Maldive, nehaš iskati rajske plaže na Filipinih, na Tajskem, na Karibih,… Vse to, kar si iskal in boš iskal, boš našel na Maldivih.”

Maldivi so od leta 2009 odprti za turizem tudi izven letovišč. Tako je ta raj na zemlji, ki je pripadel smetani, zdaj odprt tudi za povprečnega popotnika. Maldive sestavlja skupina 1192 otokov, del 26ih nizkih atolov v Indijskem oceanu.

Naše rajsko gnezdo smo imeli na otoku Maafushi od kjer smo delali dnevne izlete na rajske, sanjske, romantične otoke, atole, grebene,… Že kar drugi dan smo snorklali, plavali z želvami tudi morskimi psi. Ja, morskih psov je veliko, vendar ne pomnijo kdaj bi kateri, poleg rib, ki jih je v izobilju, zagrizel tudi v kakšno človeško bedrce 😀 Je pa edinstven občutek, ko si sredi oceana, čoln 100 metrov stran in slišiš: “Glej, tam, morski pes!” “Hja, bo kar bo,” si rečeš, držiš se skupine in snorklaš dalje 🙂

Zaradi globalnih podnebnih sprememb je treba na Maldive zdaj. Morda nam naši potomci nekoč ne bodo verjeli, da je ta raj na Zemlji zares obstajal. Dokaz bo namreč kot kaže za vedno ostal skrit pod morsko gladino. Pri Male-ju, ki je glavno mesto Maldivov, že gradijo umetni otok, kamor naj bi preselili večino prebivalcev Male-ja. Male je 1,7 km dolg in 1 km širok otok in je s 100.000 prebivalci najbolj gosto poseljeno območje v svetu. Rezervni plan posledic globalnih podnebnih sprememb je selitev prebivalcev še na Šrilanko, tudi Avstralijo.

Všeč mi je preprostost Maafushi-ja. Na otoku sem naštela štiri avtomobile, trije so v lasti policije in zapora 🙂 V mobilnem stanju ni videti nobenega, vse je na mopedih, vespah, kolesih.

Zanimiva mi je bila dolžina dneva, kratek dan je, od 7 do 19 ure. Ob 19 uri je tema. Takoj opaziš tudi, da ni niti enega psa, mačk in drugih domačih živali, nikjer, so le srake in nekaj deset muh, mrčesa praktično ni.

Uživala sem v njihovi hrani, okusno in poceni. Na otoku se komot preživi z 10 $ na dan, če se vzame nočitev z zajtrkom, ki je cca 25 €. Imajo svojo razsoljevalnico, tako da je voda iz pipe pitna. Ob 19 uri zunaj pečejo, na obali, ob svečkah, romantično 🙂 Največ je morskih jedi, bifetna postrežba ni da ni, sok. Poješ in popiješ kolikor moreš. To je 10 $. Aja, dodati moram še to, da na otoku ni alkohola, nikjer, nicht, no alco, nema 😀 Če si želiš privoščit kak koktajl, pivo, je treba na čoln, da te zapelje do ladje, ki se nahaja v bližini otoka in si daš duška. Tega luksuza si nisem privoščila. Razlog povsem enostaven. Ves čas se je nekaj dogajalo, tako da sem zvečer padla v posteljo in bi me morali nest na ladjo 🙂 

In zakaj imam jajca? 😀 Ja, Shappa organizira avanturistična potovanja z jajci. Upat si moraš in jaz si upam. Veliko. Več kot večina. In hkrati ne preveč. Vse v mejah zdravega razuma.

 

2 kometarja

  1. Darja Tratar

    Super Lidija ….pozitivka, pevka, pa zdaj blogerka, v glavnem ženska mnogih talentov. 🙂 Lepo presenečaš! 🙂

Komentarji so onemogočeni.