Test čevljev za prosti čas Alpina Elite Pro Racing (TR 622R1K)

Moram priznati, da je bil prvi občutek, ko sem obula čevelj vse prej kot dober. Zdel se je nekako »prazen«, oprijema v peti ni bilo, pri zavezovanju sem pogrešala še eno zavezovanje – prav zato, da bi nogo bolj dobila v opetje čevlja. Z zavezovanjem sem tudi takoj naredila gube v delu čevlja, kjer se končajo metatarzalne kosti. Prvi pomislek, da čevlji najbrž ne bodo dolgo zdržali. Upam, da se motim. Torej, za vsak slučaj dam v nahrbtnik še nekaj obližev in vzamem pot pod noge proti Uršlji gori.

Med hojo opažam, da mi vedno bolj ustreza prostornost čevlja. Prav tako nobenih težav v petnem delu. Kategorizacija čevljev med obutev za prosti čas je neupravičeno skromna. Predvidevam, da bi povsem ustrezala tudi gorskim tekačem, ki dvomim, da iščejo čevlje za gorski tek v kategoriji Prosti čas. Mogoče pa in se jaz motim. Prosti čas ljudje pač različno razumemo.

Brez težav dosežem vrh Uršlje gore, nadmorske višine 1699 m. Edino zaskrbljujoče so gube čevlja v metatarzalnem delu. Kapica čevlja ni prevelika, najbrž je vzrok v ožjem stopalu, nizkem nartu. Ni mi všeč, da čevlji že pri prvi nošnji izgledajo kot bi imela za seboj že vsaj 100 km in ne le 8,5 km kot sem jih naredila danes.

Bi si pa včasih želela, da Alpina ne bi bila tako zvesta Vibramovim podplatom in bi tudi na tem področju posegla po inovativnih rešitvah, kot npr. La Sportiva. Mnenju mogoče botruje tudi slaba izkušnja z modelom Tibet, s prav tako Vibramovim podplatom, kjer enostavno nisem imela oprijema s podlago. Po nekaj bolečih izkušnjah so končale v smeteh. Niti podariti jih nisem upala, da se ne bi kdo poškodoval.

Tudi pri tem podplatu pogrešam malce več mehkobe, ki bi izboljšala oprijem s podlago in omogočila bolj siguren korak. Ja, sem jih že slišala na ta račun – da se potem podplat prehitro obrabi. Takšen argument mi je nesprejemljiv. Kaj naj s čevlji, kjer mi zgornji del razpade podplat je pa še OK? V vseh letih se mi še ni zgodilo, da bi izrabila podplat, vedno mi je prej odpovedal zgornji del čevljev.

Težko mi je pisati povsem nepristransko, saj sem z leti pristala na La Sportivi, ki meni zelo ustreza. Predvsem in samo zaradi podplata. Bi pa seveda raje kupovala v Alpini, saj je v primerjavi z La Sportivo mnogo cenejša.

In če zaključim, nikakor nisem razočarana nad čevlji Alpina Elite Pro Racing (TR 622R1K). So lahki in ugodni za nošenje in verjamem, da vam bodo ustrezali, če se odločite za nakup. Tudi cena je vabljiva, saj je znižana na 59,95 EUR (te trgovske finte nikoli nisem marala, mimogrede).